Wetgeving
De rechtsbescherming van de student in het middelbaar beroepsonderwijs is sinds 1 augustus 2023 ingrijpend gewijzigd, in dit artikel wordt toegelicht hoe de rechtsbescherming sindsdien is vormgegeven.
In het onderwijs wordt geregeld bij wijze van experiment afgeweken van de onderwijswetten. Dit moet aan strikte eisen voldoen, in de praktijk ontstaan problemen bij het omzetten van een experiment in een permanente wet…
Het Wetsvoorstel terugdringen verzuim is in internetconsultatie gegaan. In dit artikel worden de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten uit het wetsvoorstel beschreven…
Minister Dijkgraaf heeft de Eerste Kamer op 13 juni 2022 bij brief laten weten dat hij op dit moment niet verder wil gaan met de behandeling van het Wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid…
Momenteel kan er gereageerd worden op de internetconsultatie van de toets anderstalig onderwijs, die op grond van de Wet internationalisering in balans wordt ingesteld…
Per 1 augustus 2024 treedt een beleidsregel in werking waarmee de minister nader invult hoe instellingen loopbaanoriëntatieprogramma’s zouden kunnen vormgeven.
De overheidssturing op het primair en voortgezet onderwijs moet als het aan de minister ligt op de schop. Zij schetst hiervoor drie scenario's…
Een nieuwe landelijke stichting krijgt op grond van de wet de taak om scholen te ondersteunen die leerlingen hebben die door ziekte niet (volledig) in staat zijn om onderwijs te volgen…
De minister heeft onlangs toegelicht hoe het nieuwe wetsvoorstel over toezicht op informeel onderwijs eruit komt te zien. Het wetsvoorstel moet onderwijs dat aanzet tot haat, geweld of discriminatie onmogelijk maken.
Met vier amendementen past de Tweede Kamer het wetsvoorstel leeruitkomsten aan. Zo krijgen docenten instemmingsrecht, blijft de propedeuse in stand voor bepaalde opleidingen…
Een Kamerlid beoogde met een amendement dat een numerus fixus ingesteld kan worden op een Engelstalig programma binnen een opleiding. Het amendement mist echter een wettelijke grondslag om direct of indirect onderscheid te maken naar nationaliteit.
Bij de Tweede Kamer is een wetsvoorstel ingediend om een verklaring omtrent gedrag verplicht te stellen voor diegenen die werkzaam zijn voor een particuliere onderwijsaanbieder.
In het nieuwe accreditatiekader worden regels gesteld over anderstalige opleidingen. Voor deze regels bestaat evenwel geen expliciete wettelijke grondslag…
De minister heeft in strijd met de wet aangekondigd de doorstroomtoets, de oude cito-toets, te verplaatsen in verband met carnaval…
Afgelopen week is wetgeving in internetconsultatie gegaan over veiligheid op school, internationalisering van het hoger onderwijs, kerndoelen…
De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Tijdelijke wet tijdelijke nieuwkomersvoorzieningen. Hiermee kunnen gemeente en schoolbesturen afzonderlijk onderwijs inrichten voor…
Op dit moment er gewerkt aan een groot aantal wetsvoorstellen waarmee de onderwijswetten worden gewijzigd. In deze wetgevingsupdate wordt stil gestaan bij de belangrijkste wijzigingen…
Via internetconsultatie kan er gereageerd worden op een wetsvoorstel dat strategisch personeelsbeleid verplicht en bijzonder arbeidsrecht mogelijk maakt…
Het kabinet heeft een wetsvoorstel ter internetconsultatie voorgelegd waarmee de wettelijke grondslag voor kwaliteitsbekostiging wordt geschrapt uit de Whw…
Op 16 maart wil de Tweede Kamer het wetsvoorstel over de educatieve module als hamerstuk afdoen. De student die heeft deelgenomen aan de educatieve module krijgt een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid…
De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel dat loting in het hoger onderwijs mogelijk gemaakt. Daarmee wordt in de toekomst het volgende mogelijk…
Momenteel loopt de internetconsultatie over nieuwe regelgeving over het opstarten of wijzigen van een opleiding in het hoger onderwijs…
In een recent openbaar gemaakt advies heeft de Landsadvocaat de minister geadviseerd over de mogelijkheden om informele scholing aan te pakken..
Onlangs is bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel ingediend waarmee de academische ziekenhuizen die zijn verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de…
Per 1 januari 2023 worden een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd in de onderwijswet- en regelgeving. Bijvoorbeeld ten aanzien van de eindtoets, bekostiging in het primair onderwijs, rechtsbescherming in het hoger onderwijs…
De minister heeft afgelopen week bij brief gereageerd op de tussenevaluatie van het Experiment instellingsaccreditatie met lichtere opleidingsaccreditatie in het hoger onderwijs. Dat experiment heeft tot doel om…
De leerplicht wordt een leerrecht, tenminste als het aan D66 ligt. Zij hebben hiertoe een wetsvoorstel ter advies voorgelegd aan de Raad van State. Met het wetsvoorstel wordt beoogd tegen te gaan dat kinderen zonder onderwijs thuis komen te zitten, momenteel is dit bij 15.000 kinderen het geval. Met het wetsvoorstel worden de volgende punten geregeld […]
Het wetsvoorstel NLQF is vorige week (opnieuw) in internetconsultatie gegaan. Hiermee wordt het European Qualification Framework (EQF) geïmplementeerd…
Per 1 augustus 2023 wijzigt de rechtsbescherming in het Mbo en Ho, in dit artikel worden de nieuwe geconsolideerde wetsartikelen weergegeven.