Tweede Kamer stemt in met loting in het hoger onderwijs
16 februari 2023
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
Op 14 februari 2023 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel dat loting bij selectie van studenten in het hoger onderwijs mogelijk maakt. Momenteel worden studenten die toegelaten willen worden tot een opleiding met een nummerus fixus geselecteerd aan de hand van ten minste twee kwalitatieve criteria (artikel 7.53, tweede lid, van de Whw). Selectie vindt bijvoorbeeld plaats op basis van de cijfers van de student bij de vooropleiding en aan de hand van de motivatie van de student. Loting is nu evenwel niet mogelijk. Dit werd namelijk met de Wet kwaliteit in verscheidenheid in 2013 afgeschaft, zodat aspirant-studenten meer invloed zouden krijgen op hun toelating tot een opleiding.
Met het wetsvoorstel waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd wordt decentrale loting weer mogelijk. De regering wil hoger onderwijsinstellingen namelijk meer ruimte bieden om te bepalen welk selectie-instrument zij passend vinden. Onderwijsinstellingen kunnen studenten gaan selecteren op basis van:
selectie op basis van ten minste twee kwalitatieve selectiecriteria;
ongewogen loting; of
een combinatie van selectie en loting.
Door een aangenomen amendement van Van der Woude (VVD) wordt mogelijk dat instellingen ervoor kunnen kiezen op basis van selectie aan de hand van kwalitatieve criteria slecht presterende studenten af te wijzen en goed presterende studenten toe te laten. Middelmatig presterende studenten kunnen vervolgens voor de overgebleven plaatsen worden geselecteerd aan de hand van loting. Een amendement van Westerveld (GroenLinks) om de medezeggenschap instemmingsrecht te geven op de keuze voor een bepaald selectie-instrument behaalde geen meerderheid.
Het is nog niet duidelijk wanneer het wetsvoorstel in werking treedt en vanaf welk studiejaar met loting gewerkt kan worden.