Internetconsultatie: regelgeving starten nieuwe opleiding hoger onderwijs

14 februari 2023
Geschreven door: mr. J.S. Buiting

Tot 16 februari 2023 kan er gereageerd worden op de internetconsultatie van de nieuwe Regeling macrodoelmatigheid opleidingsaanbod 2023. Bij marcodoelmatigheid staat de vraag centraal of het wijzigen of starten van een bekostigde opleiding bijdraagt aan de doelmatigheid van het opleidingsaanbod in het hoger onderwijs als geheel (artikel 6.2 van de Whw). Daarbij wordt gekeken naar de arbeismarkt-, maatschappelijke en wetenschappelijke behoefte voor de betreffende opleiding in Nederland. De minister bepaalt uiteindelijk op advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO) of een opleiding mag worden gewijzigd of mag opstarten.

De macrodoelmatigheidstoets is momenteel nader uitgewerkt in de Regeling doelmatigheid hoger onderwijs, de minister beoogt die regeling te vervangen. Met de nieuwe regeling wordt beoogd dat hogescholen en universiteiten meer gaan samenwerken bij het ontwikkelen van het opleidingsaanbod. Hiertoe moeten universiteiten en hogescholen het voornemen voor een nieuwe opleiding of het wijzigen van een bestaande opleiding vroegtijdig bekendmaken. Zoveel als mogelijk moet dit jaarlijks vóór 15 maart of vóór 15 september. Vervolgens kunnen zowel bekostigde als niet-bekostigde instellingen voor hoger onderwijs hun zienswijzen hierover kenbaar maken. Deze zienswijzen betrekt het CDHO in haar advies. Het is de vraag of het uitwisselen van zienswijzen bijdraagt aan de beoogde samenwerking tussen universiteiten en hogescholen.

Met de nieuwe regeling wordt tevens gepoogd vernieuwingen in het hoger onderwijs zoveel als mogelijk op te vangen in het bestaande opleidingsaanbod. Hiertoe worden de instellingen duidelijker geïnformeerd over in hoeverre een opleiding aangepast mag worden voordat deze opleiding opnieuw door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) geaccrediteerd moet worden. Hierover bestaat in de praktijk onduidelijkheid. Het beter informeren van hogescholen en universiteiten moet voorkomen dat er veel nieuwe varianten van bestaande opleidingen worden opgestart. Wanneer de nieuwe regeling in werking treedt is nog niet duidelijk.

Meer lezen:

Vorige
Vorige

Tweede Kamer stemt in met loting in het hoger onderwijs

Volgende
Volgende

Jurisprudentie: aansprakelijkheid school na ongeval met liniaal