Rechtsbescherming in het middelbaar beroepsonderwijs
De rechtsbescherming van de student in het middelbaar beroepsonderwijs is sinds 1 augustus 2023 ingrijpend gewijzigd, in dit artikel wordt toegelicht hoe de rechtsbescherming sindsdien is vormgegeven.
Verlof buiten de schoolvakantie vanwege het beroep van de ouder
Vrijstelling van de leerplicht kan verleend worden als door specifieke aard van het beroep van een van de ouders het onmogelijk is om gedurende de schoolvakanties op vakantie te gaan. Deze vrijstelling wordt strikt toegepast…
Het gebruik van proctoring binnen en buiten crisis
Proctoring, ook wel bekend als toezicht of surveillance tijdens online examens, wordt steeds vaker ingezet. Het is de vraag of dit toelaatbaar is onder de AVG en wat dit betekent voor de rechtspositie van de student…
Experimenteren met onderwijsregelgeving
In het onderwijs wordt geregeld bij wijze van experiment afgeweken van de onderwijswetten. Dit moet aan strikte eisen voldoen, in de praktijk ontstaan problemen bij het omzetten van een experiment in een permanente wet…
Noot: vrijheid van meningsuiting van de docent (Hoge Raad 7 oktober 2022, ECLI:NL:HR:2022:1402)
In casu komt de vraag aan de orde of de vrijheid van meningsuiting in het geding is nadat een docente werd ontslagen vanwege onrust die ontstond na de publicatie van haar boek…
Lex Scholaris: een nieuw platform voor onderwijs & recht
Vandaag start met Lex Scholaris het eerste open acces platform voor onderwijs & recht, met als doel om artikelen hierover open acces voor een groot publiek toegankelijk te maken…
Eisen aan het bindend studieadvies in het Mbo en Ho
Met het bindend studieadvies (bsa) kan de student in het middelbaar beroeps en het hoger onderwijs van de opleiding verwijderd worden. In dit artikel wordt beschreven waar het bsa aan moet voldoen…
Analyse Wetsvoorstel terugdringen verzuim
Het Wetsvoorstel terugdringen verzuim is in internetconsultatie gegaan. In dit artikel worden de belangrijkste maatregelen en aandachtspunten uit het wetsvoorstel beschreven…
Noot: eisen aan examinator (CBHO 2 augustus 2022, 2022/035)
In casu komt de vraag aan de orde in welke gevallen een examinator deskundig geacht moet worden, of er een recht op een tweede beoordeling bestaat en wanneer een tentamen genoegzaam gemotiveerd is…
Wet Taal en Toegankelijkheid op pauze
Minister Dijkgraaf heeft de Eerste Kamer op 13 juni 2022 bij brief laten weten dat hij op dit moment niet verder wil gaan met de behandeling van het Wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid…
Nieuwe wetsartikelen rechtsbescherming Mbo en Ho
Per 1 augustus 2023 wijzigt de rechtsbescherming in het Mbo en Ho, in dit artikel worden de nieuwe geconsolideerde wetsartikelen weergegeven.