Wetsvoorstel verklaring omtrent gedrag in het aanvullend onderwijs
9 januari 2024
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
Onlangs is bij de Tweede Kamer door de regering een wetsvoorstel ingediend om een verklaring omtrent gedrag (vog) verplicht te stellen voor diegenen die werkzaam zijn bij een particuliere onderwijsaanbieder, die onderwijs geeft op of onder verantwoordelijkheid van een school voor primair of voortgezet onderwijs (Kamerstukken II 2023/24 36497, nrs 1-3). Ouders zouden er volgens de wetgever op moeten kunnen vertrouwen dat wat voor, tijdens of na schooltijd met instemming van het bevoegd gezag gebeurt, voldoet aan de eisen rondom sociale veiligheid. Een basisnorm hiervoor is de plicht om te beschikken over een vog. De vog-verplichting voor particuliere onderwijsaanbieder wordt strenger dan voor het reguliere onderwijspersoneel. Diegenen die particulier onderwijs verzorgen, moeten jaarlijks een vog aanvragen, terwijl het reguliere personeel dit enkel bij indiensttreding hoeft te doen.
De nieuwe vog-plicht gaat zien op werknemers van particuliere onderwijsaanbieders die een bijdrage leveren aan het onderwijsleerproces:
in het schoolgebouw tijdens of aansluitend op de onderwijstijd; of
onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag.
Een onderwijsactiviteit vindt blijkens de memorie van toelichting plaats onder verantwoordelijkheid van het bevoegd gezag van een school als bijvoorbeeld het bevoegd gezag betaalt voor het aanvullend onderwijs of als het een rol speelt bij de organisatie van de activiteit.
De plicht om over een vog te beschikken komt niet te rusten op de particuliere onderwijsaanbieder of op diegene die het aanvullend onderwijs verzorgt, maar op het bevoegd gezag van de school in wiens gebouw of onder wiens verantwoordelijkheid het onderwijs wordt verzorgd. Het bevoegd gezag moet jaarlijks gaan controleren of de medewerkers van de particuliere onderwijsaanbieder – aan wie bijvoorbeeld een lokaal is verhuurd – over een vog beschikken en moet vervolgens een afschrift van deze vog's bewaren. Het bevoegd gezag kan er door de Inspectie op aangesproken worden, als de particuliere onderwijsaanbieder verzaakt de benodigde vog's te verstrekken. In de toelichting wordt niet duidelijk gemaakt waarom de nieuwe vog-plicht niet komt te rusten op de particuliere onderwijsaanbieder.