Jurisprudentie: vervangende toestemming schoolkeuze
De rechtbank moest onlangs beoordelen of het kind van gescheiden ouders naar het reguliere onderwijs moest, zoals de vader graag wilde, of naar het montessori onderwijs, wat de voorkeur was van de moeder.
Jurisprudentie: zorgplicht passend onderwijs
De rechtbank Midden-Nederland werd onlangs de vraag gesteld of een school regulier onderwijs moet blijven aanbieden aan een leerling, terwijl de school heeft vastgesteld dat dit onderwijs niet langer passend is.
Jurisprudentie: introductie als intakeactiviteit
Mag een student geweigerd worden, omdat hij niet had deelgenomen aan de introductie, dit was volgens de instelling onderdeel van de verplichte intakeactiviteiten.
Jurisprudentie: vrijstelling na fraude
Onlangs moest de Afdeling de vraag beantwoorden of de examencommissie het verlenen van vrijstellingen mocht weigeren, omdat de student bij zijn vorige opleiding fraude had gepleegd…
Sturing in het funderend onderwijs
De overheidssturing op het primair en voortgezet onderwijs moet als het aan de minister ligt op de schop. Zij schetst hiervoor drie scenario's…
Wetsvoorstel onderwijsondersteuning zieke leerlingen
Een nieuwe landelijke stichting krijgt op grond van de wet de taak om scholen te ondersteunen die leerlingen hebben die door ziekte niet (volledig) in staat zijn om onderwijs te volgen…
Reikwijdte Wet toezicht op informeel onderwijs
De minister heeft onlangs toegelicht hoe het nieuwe wetsvoorstel over toezicht op informeel onderwijs eruit komt te zien. Het wetsvoorstel moet onderwijs dat aanzet tot haat, geweld of discriminatie onmogelijk maken.
Uitnodiging verdediging proefschrift: de autonomie van de leraar
Dinsdag 16 april 2024 om 14.30 verdedigt Job Buiting aan de Radboud Universiteit zijn proefschrift over de autonomie van de leraar. Hierin is onderzocht binnen welke kaders de leraar aanspraak kan maken op autonomie…
Amendementen wetsvoorstel leeruitkomsten hoger onderwijs
Met vier amendementen past de Tweede Kamer het wetsvoorstel leeruitkomsten aan. Zo krijgen docenten instemmingsrecht, blijft de propedeuse in stand voor bepaalde opleidingen…
Inspectie: onterecht graden verleend voor in het buitenland geaccrediteerde opleiding
De Inspectie stelde onlangs vast dat een Nederlandse opleiding die was geaccrediteerd door de European Association for Public Administration Accreditation (EAPAA) onterecht graden had verleend aan haar studenten…
Jurisprudentie: bindend studieavies en functiebeperking
Een student met een functiebeperking kreeg een bindend studieadvies, de Afdeling moest beoordelen of de instelling haar zorgplicht jegens deze student is nagekomen.
Jurisprudentie: schadevergoeding na ongeval op studiereis
Is een hogeschool schadeplichtig na een ongeval op studiereis? Die vraag moest de rechtbank onlangs beantwoorden.
Gebrekkig amendement numerus fixus op Engelstalig programma binnen een opleiding
Een Kamerlid beoogde met een amendement dat een numerus fixus ingesteld kan worden op een Engelstalig programma binnen een opleiding. Het amendement mist echter een wettelijke grondslag om direct of indirect onderscheid te maken naar nationaliteit.
Jurisprudentie: slecht handschrift en tentamens
Heeft een student met een slecht handschrift het recht om een laptop te gebruiken bij het afleggen van tentamens?
Jurisprudentie: restitutie van het collegegeld
De Afdeling oordeelde onlangs dat het betalen van collegegeld enkel in verband kan worden gebracht met sec de inschrijving en niet met de vraag of het onderwijs ook aan de maat is.
Jurisprudentie: aansprakelijkheid mbo-instelling na ongeval bij stage
Kan een mbo-instelling aansprakelijk worden gesteld voor een ongeval bij een stagebedrijf? De rechtbank moest de vraag beantwoorden hoever de zorgplicht van de instelling voor haar studenten strekt.
Wetsvoorstel verklaring omtrent gedrag in het aanvullend onderwijs
Bij de Tweede Kamer is een wetsvoorstel ingediend om een verklaring omtrent gedrag verplicht te stellen voor diegenen die werkzaam zijn voor een particuliere onderwijsaanbieder.
Jurisprudentie: vertrouwensbeginsel en bekostiging
De gemeente betaalde jaren te veel subsidie voor een schoolgebouw; mag de school er nu op vertrouwen dat deze onjuiste berekeningswijze niet meer aangepast zou worden…
Jurisprudentie: leraar beschuldigd van onorthodox straffen
Onlangs werd een leraar aansprakelijk gesteld omdat zij haar leerlingen onorthodox zou hebben gestraft…
Jurisprudentie: ontslag leraar na schrijven op examen
Onlangs werd een leraar ontslagen omdat zij het antwoord van een leerling op een examen zou hebben verbeterd. De rechtbank gaat onder meer in op de vraag of de nakijkinstructie duidelijk was.