Inspectie: onterecht graden verleend voor in het buitenland geaccrediteerde opleiding

11 maart 2024
Geschreven door: mr. J.S. Buiting

Onlangs verscheen een rapport van de Inspectie van het onderwijs naar de opleiding Master of Public Management (MPM) (Inspectie van het onderwijs, Rapport bescherming namen en graden hoger onderwijs Universiteit Twente, 5 maart 2024). De Inspectie stelt vast dat de opleiding niet door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) is geaccrediteerd, maar door de in Nederland gevestigde European Association for Public Administration Accreditation (EAPAA). Het is de vraag of de universiteit wel mastergraden mocht verlenen aan studenten die deze opleiding hebben afgerond.

Met de Wet bescherming namen en graden hoger onderwijs zijn regels gesteld over welke instellingen de naam universiteit of hogeschool mogen voeren en voor welke opleidingen de graden Bachelor, Master, Associate degree en Doctor afgegeven mogen worden (Stb. 2017, 97). De hoofdregel is dat voor het afronden van een opleiding enkel een graad afgegeven mag worden als deze opleiding is geaccrediteerd door NVAO.

In artikel 15.7, eerste lid, onder c, van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek is een uitzondering op deze hoofdregel opgenomen. Graden mogen ook verleend worden als:

  • de graad wordt verleend op grond van een buitenlandse wettelijke regeling; en

  • zowel bij het aantrekken van studenten als bij de graadverlening kenbaar is gemaakt tot welke graad de opleiding leidt en op grond van welke buitenlandse regeling de graad wordt verleend.

Nadat de Inspectie onderzoek is gaan doen, heeft de universiteit haar communicatie aangepast zodat het voor studenten duidelijk is dat de graad voor de opleiding wordt verleend op grond van een buitenlandse regeling. De Inspectie stelt daarnaast echter vast dat de EAAPA geen accreditatieorganisatie is op grond van een buitenlandse wettelijke regeling. Deze organisatie is namelijk gevestigd in Enschede.

De universiteit geeft in het rapport aan in de veronderstelling te verkeren dat de accreditatie van de EAPAA beschouwd mag worden als accreditatie op grond van een buitenlandse regeling. EAPAA accrediteert namelijk in meerdere landen opleidingen, de accreditatiebesluiten zijn genomen in het buitenland en ook de accreditatiestandaarden zijn in het buitenland vastgesteld. 

De Inspectie concludeert evenwel dat de EAPAA feitelijk een Nederlandse accreditatieorganisatie is en dat de wet alleen de NVAO erkent als organisatie die rechtsgeldig in Nederland opleidingen mag accrediteren. Aan de hiervoor aangehaalde uitzondering voldoet de opleiding dan ook niet, de opleiding heeft volgens de Inspectie daarom ten onrechte 59 mastergraden verleend. Er staan momenteel 52 studenten voor de opleiding ingeschreven. De universiteit geeft aan dat aan een passende oplossing wordt gewerkt zodat gedupeerde studenten binnen afzienbare tijd alsnog over een rechtsgeldige graad kunnen beschikken.


De rechtbank moest onlangs de vraag beantwoorden of de universiteit een reeds verstrekte graad mag intrekken en welke rechter in dat geval bevoegd is…


Vorige
Vorige

Amendementen wetsvoorstel leeruitkomsten hoger onderwijs

Volgende
Volgende

Jurisprudentie: bindend studieavies en functiebeperking