Jurisprudentie: Verwijdering leerling bij gedragsproblemen en wangedrag van ouders
30 oktober 2022
Geschreven door: mr. J.S. Buiting
Mocht een leerling met gedragsproblemen, waarvan de ouders niet meewerkten aan een oplossing, van school verwijderd worden? En moet de school dan een nieuwe plek zoeken voor de leerling?
De Rechtbank Midden-Nederland moest dit beoordelen in een zaak waarbij een leerling meerdere keren grensoverschrijdend gedrag had vertoond. De school heeft zich ingespannen om de leerling te begeleiden, dit is echter mede niet gelukt omdat zijn moeder weigerde mee te werken. De leerling is vervolgens van de school verwijderd omdat niet meer in zijn ondersteuningsbehoefte voorzien kon worden.
De voorzieningenrechter oordeelt dat de verwijdering van een leerling van een bijzondere school geen besluit in de zin van de Awb is. Ook stelt hij vast dat de school bij de verwijdering een zekere mate van beleidsvrijheid heeft en dat het niet onredelijk is dat de school heeft besloten dat er geen plaats meer is voor de leerling. De leerling frustreerde namelijk in ernstige mate de gang van zaken op school.
De rechtbank oordeelt ook dat de school voor de leerling geen nieuwe plek hoeft te zoeken. Dit is mijns inziens in strijd met de wet. Uit artikel 8.15 Wvo 2020 vloeit namelijk een zorgplicht voor het bevoegd gezag voort om een leerling na verwijdering door te verwijzen naar een nieuwe school voor voortgezet (speciaal) onderwijs.